16 Ekim 2011 Pazar

Kimyayi Sarsan Bulus Nobel Getirdi

2011 Nobel Kimya odulunu "Kristalimsiler" ile Israilden Daniel Shechtman aldi. Bilimadami yaptigi calismada gumus ve bakir elementlerinden olusan alasimda atomlarin, belli bir yapi icerisinde kendisini tekrar etmedigini, aksine dogada pek cok ornegi bulunan altin oran ile farkli bir dizilim sergiledigini kesfetti. Boylece  bu alandaki genel kaniyi tamamen yikmis oldu. Bu arada bilim dunyasi benzer dizilimlerin yuzlerce yil once arap mozaik sanatinda kullanildigini not etmekte.

4 Ekim 2011 Salı

Kisa Egitim Videolari - Brainpop

BrainPOP icinde matematikten fene, sosyal bilgilerden muzige, ordanda teknolojiye kadar uzanan bir yelpazede yuzlerce kisa animasyon filmlin bulundugu bir egitim sitesidir. Ucretsiz bir kac videosunu izlediginizde bir fikir verecektir. Ama genel olarak parali bir site ve belli bir miktar odeyip kayit olabiliyorsunuz. Ister sahis olarak isterseniz okul olarak uye olma imkani var.

1 Ekim 2011 Cumartesi

Cevrimici Interaktif Fen ve Matematik Simulasyonlari

Maddenin halleriTabletli egitim cagina sicrayan okullarimizda kullanilabilecek bazi websitelerinden bahsedecegimi soylemistim. Genelde de sinifta kullandigim ve verimli buldugum siteler olacak bunlar.
Bu arada kullandigim kaynaklarin hepsini sinifinizda kullanamayabilirsiniz, hemen hemen hepsi ingilizce olacak. Burada amacim bir fikir vermek. Uygulanabilir bulduklarinizin turkce versiyonlarini arastirip, bulup sinifinizda uygulayabilrisiniz.

Cevrimici interaktif simulasyonlari barindiran PhEt sitesi sikca kullandigim bir sayfa. PhEt, Colorada Universitesi bunyesinde bir proje olarak baslatilmis, ve su an icinde yuzlerce interaktif simulasyonlar bulunmakta. Tamamen ucretsiz olmasinin yaninda, konulari basitten komplekse dogru incelemeye imkan sagladigi icin, degisik seviyedeki siniflarinizda kullanabilirsiniz. Kullanabilirsiniz diyorum cunku, sitede Turkce dil destegi bulunuyor ve simulasyonlarin cogunun turkce versiyonlari mevcut.

Yangınların Faydaları