14 Haziran 2016 Salı

Aşırı Su Tüketimi Zararlı Mıdır?



Yogun fiziksel aktivitelerden sonra sporcular icin susuzluk buyuk sorunlar dogurabilir. Bu nedenle atletlere cokca su tuketmeleri onerilir. Bu egilimin topluma yansimasi ile insanlar artik gittikleri yerlere yanlarinda su siselerini de tasir hale geldiler.

Zaman gosterdi ki, bazi durumlarda suyun asiri tuketimi, yetersiz  tuketiminden daha tehlikeli sonuclar dogurabiliyor. Asiri su tuketimi, kandaki sodyumun derisiminin azalmasi durumu olan Hiponatremi ye yol acar. Maalesef son on yilda en az dort maraton kosucusu hiponatremi kaynakli travmalarla hayatini kaybederken onlarcasi da ciddi saglik sorunlari yasadi.

Kandaki sodyumun normal degeri 135 ila 145 milimolardir. Bu deger 125 lere dustugunde basdonmesi baslar. 120 mM alti kritiktir. Dusuk sodyum degerleri beyin dokusunun sismesine yol acar. Maraton kosucularin ya da aktif sporcularin tuz kaybina ragmen, tuz icermeyen su ile yanlizca su kaybini karsilamalari ile bu tehlikeli seviyelere ulasilir. Elektrolit iceren sporcu iceceklerini tuketmek hiponatremiyi engeller.

HATIRLATMA: Elektrolit icecekleri enerji icecekleri ile karistirmayin! Enerji icecekleri insan icin zararlidir.

SORU: Toplam 4.6 L kana sahip olan birisinin, kandaki sodyum miktari 0.118 M dir. Bu degeri 0.128 M a cikarip hiponatermiden kurtulmak icin kac sise* sprorcu icecegi icmelidir?  
* Her sise 345 mg sodyum icerir.

Yangınların Faydaları