6 Temmuz 2009 Pazartesi

Mutluluk Endeksi




New Economic Foundation adli sivil toplum kurulusu gezegenimizin " Mutluluk Endeksi" ni acikladi. Arastirma sonuclarina gore dunyanin en mutlu insanlari bir Guney Amerika ulkesi olan Kosta Rika` da yasiyor. Ilk ona giren ulkelerin dokuzu Guney Amerikadan. Bir cok batili ulke siralamada ortalarda yer alirken, ABD gibi super bir guc 143 ulke arasindan ancak 114 uncu sirayi alabilmis. Norvec (88), Kanada (89) ve Avustralya (102) gibi ulkeleri geride birakan Turkiye ise ipi 83. sirada gogusleyerek ic guveyinden hallice bir pozisyon sergilemekte.


Aslinda Birlesmis Milletler her sene insani gelisme endeksi yayinliyor. Kisi basina dusen gelir, yasam suresi ve egitim orani gibi verilere bagli hazirlanan bu raporda genelde ilk siralari, Norvec, Kanada ve Avustralya gibi bati ulkeleri alir. Mutluluk endeksi, farkli degiskenleri baz aldigi icin ulkeler siralamasi tamamen farkli ve bu nedenle de ezber bozucu bir ozellige sahip. Bu ayni zamanda endeksin gecerliligi ile ilgili tartismalarinda kaynagini olusturuyor.

Bu endeksin benim ilgimi ceken yonu ise farkli bir bakis acisi ortaya koymasi. Insanlar sahip olduklari maddi imkanlarin miktari kadar mutludur' ifadesinin yanlis oldugunu ortaya koyuyor bu endeks. Mutlu olmayi ' haz almaya' indirgeyen batili anlayisi, gene batili bir arastirma olarak curuttugu icin ilgi cekici bir endeks.

Insan mutlu olmanin degil, insan olmanin pesinde kosmali...

Hiç yorum yok:

Yangınların Faydaları